Transcript bij de video over Waterwonderen

We zijn hoog, in de lucht, tussen de wolken. Het is geheel is een mooie lichtblauwe ambiance met lichte, witte wolken. Het logo van Waterwonderen verschijnt in beeld. In het wit geschreven, staat ‘water’ boven ‘wonderen’ en daartussen animeren twee lichtblauwe golven die het geheel doen aanvoelen als vloeiende watergolven. We zweven tussen flarden wolken die af en toe zachtjes oplichten door bliksemschichten buiten het beeld. Ondertussen neemt Rudolf, de voice-over van deze film, je mee in de wondere watercyclus van grondwater.

Rudolf Bijleveld, voice-over (vanaf nu R):
Duik eens even mee
in de wondere wereld…
van grondwater.

Het is inmiddels begonnen met regenen (lichte regen). We zien druppels voor de camera langskomen en we volgen 1 van de grotere regendruppels naar beneden, naar de aarde toe. We komen in een snelle transitie die de regenval overdrijft.

R:
Want heb je enig idee…
wat voor mysterie zich afspeelt onder je voeten?

De druppel valt tussen de begroeiing op een nat wandelpad, dat zich midden in een nieuwbouw woonwijk bevindt. Door de wijk hangt een zachte nevel en de zon staat nog laag aan de grond. Het regent zacht en regendruppels vallen op het natte grind van het wandelpad. In de plassen die hier door ontstaan zien we water rimpelen. De scene voelt rustig en sereen aan, in contrast met de snelle transitie van ervoor. De camera zakt tussen de begroeiing door en komt langs de wortellaag onder de grond.

R:
Als water is verdampt
en de reis van wolk naar regen heeft gemaakt…
belandt zo’n druppel in de bodem…

We zijn nu vlak onder de grond met een ietwat schuin zij aanzicht. Bovenin beeld zien we de rand van de deklaag. Wortels dringen de grond in, waarvan een paar tot wel twee meter diep. Tussen de wortels door loopt een waterleiding. Het geheel is bruin, maar voelt toch licht aan door de belichting die is toegepast.

R:
en worstelt zich door verschillende lagen
schatrijke grond…
die de structuur van die druppel veranderen en zuiveren.
Sommige grondwaterbronnen van nu
zitten al meer dan tienduizend jaar onder de grond.

We vervolgen ons pad omlaag en gaan door verschillende grondlagen heen die steeds ouder worden. Tussen de grond zien we Romeinse artefacten en het hoofd van een mammoetskelet. Hiermee laten we visueel zien hoe oud de grondlagen wel niet zijn. De ambiance blijft bruin aanvoelen omdat we in de aarde en dus onder de grond zitten, maar voelt toch licht aan door de toegepaste belichting.

R:
Maar om het grondwater schoon te houden
moeten we hier zuinig op zijn…
en zorgzaam mee omgaan.

We belanden in een geperste laag grond. Grote brokken klei leunen op elkaar en tegen elkaar. De kleilaag is ingedeukt en gebroken.

R:
De grond die deze bronnen beschermt is kwetsbaar…
en alles wat we in de grond gieten of boren,

We zoomen in naar een macro shot van de grond door een vergrootglas over de scene heen te leggen. Het is alsof je door een microscoop kijkt. In dit close up shot zien we zandkorrels waar heel minimaal water doorheen sijpelt. Hierna switchen we weer terug naar de originele lens en zien we kort de kleilaag weer. We vervolgen ons pad omlaag..

R:
zoekt zijn weg naar beneden
en kan zo het grondwater vervuilen.

Boven in beeld zien we een rand van waar de kleilaag ophoudt. Daaronder (en iets naar achter gedrukt) zien we een membraam van zand, modder en kiezels. Deze scene is iets donkerder dan de vorige scenes. In perspectief staat deze scene is verder van je af, zodat we het grondwater (helemaal onderaan) kunnen laten verschijnen. Ook zien we langzaam water door deze laag heen sijpelen en vallen

R:
Dus laten we de bodem beschermen en zo ons grondwater koesteren.

Opnieuw leggen we het verglootglas over het shot om nog eenmaal -met de wetenschap van de informatie die we nu hebben- naar de zandkorrels en het grondwater daartussen te kijken. We maken een transitie naar links,

R:
Het grondwater van nu is tenslotte
ons drinkwater van morgen.

We zoomen abrupt (maar niet extreem) in een helder, cilindervormig glas wat op een modern aanrecht staat, in een keuken. De achtergrond (de keuken in een modern huis) is wazig. We focussen ons op het glas met het heldere water. Opnieuw verschijnt het logo van Waterwonderen in beeld ter afsluiting. In het wit geschreven, staat ‘water’ boven ‘wonderen’ en daartussen animeren twee lichtblauwe golven die het geheel doen aanvoelen als lichte watergolven.