Wist je dat resten van bestrijdingsmiddelen in onze bodem terecht kunnen komen?

Wist je dat er met het afspoelen van bestrijdingsmiddelen resten hiervan in onze bodem terecht kunnen komen? Op deze manier kunnen bestrijdingsmiddelen ons grondwater bereiken. Dit geldt zowel voor industriële bestrijdingsmiddelen, als voor varianten die je zelf in de tuin gebruikt.

Het beste is om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wil je ze toch gebruiken, ga er dan voorzichtig mee om. Zorg dat er zo min mogelijk resten terechtkomen in de bodem. Dit is zéker belangrijk als je in een grondwaterbeschermingsgebied woont. Je kunt de postcodecheck doen om te ontdekken of je in zo’n gebied woont.

Wat kun je doen?

Hieronder een paar tips voor duurzaam tuinieren:

  1. Gebruik geen (natuur)azijn tegen de groei van onkruid in de tuin. Azijn dat in de bodem belandt, vermengt zich met het grondwater en verspreidt zich daardoor over een veel grotere oppervlakte dan waar het voor bedoeld was.
  2. Door kokend water over het onkruid op de stoep en tussen de tegels te gieten, sterft het onkruid af.
  3. Om de groei van onkruid te onderdrukken kan je de grond mulchen: dit is het bedekken van de bodem met een laag bladeren, houtsnippers of schelpen.
  4. Veeg regelmatig de tegels of stoep. Je veegt dan zand en zaden weg. De zaadjes kunnen dan niet meer uitgroeien tot onkruid.
  5. Dichte beplanting zorgt ervoor dat onkruid geen zonlicht krijgt, zo kan het dus niet groeien.
  6. Verwijder onkruid met de hand en zorg ervoor dat je ook de wortels erbij uittrekt. Dan blijft het onkruid langer weg.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!