Wist je dat restanten van bestrijdingsmiddelen in onze bodem terecht kunnen komen?

Wist je dat er met het afspoelen van bestrijdingsmiddelen restanten hiervan in onze bodem terecht kunnen komen? Op deze manier kunnen bestrijdingsmiddelen ons grondwater bereiken. Dit geldt zowel voor bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden in verschillende sectoren, als voor varianten die worden aangeboden voor in de tuin.

Het beste is om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Wil je ze toch gebruiken, ga er dan zorgvuldig mee om – zéker in een grondwaterbeschermingsgebied. Laat bij gebruik van deze middelen zo min mogelijk terechtkomen in de bodem. Doe de postcodecheck om te ontdekken of je in zo’n gebied woont.

Wat kun je doen?

Nu het weer lente is, is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Hieronder een paar tips voor duurzaam tuinieren:

  1. Gebruik weinig of geen (natuur)azijn tegen groei van onkruid in de tuin. Azijn die in de bodem belandt, vermengt zich met het grondwater en verspreidt zich daardoor over een veel grotere oppervlakte dan waar het voor bedoeld was.
  2. Giet kokend water over het onkruid op de stoep of tussen de tegels in de tuin, dan sterft het namelijk af.
  3. Om de groei van onkruid te onderdrukken kan je de grond mulchen: dit is het bedekken van de bodem met een laag bladeren, houtsnippers of schelpen te bedekken.
  4. Veeg regelmatig de tegels of stoep. Je veegt dan zand en zaden weg. In het zand kunnen de zaadjes dan niet meer uitgroeien tot onkruid.
  5. Zorg voor dichte beplanting, zodat het onkruid geen zonlicht krijgt en kan het niet groeien.
  6. Verwijder onkruid met de hand en zorg ervoor dat je hier ook de wortels bij uittrekt. Dan blijft het onkruid langer weg.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!