Wist je dat grondwater één van de belangrijkste bronnen is voor jouw drinkwater?

Op de plekken waar grondwater opgepompt wordt, staan putten van wel 50, 80 of zelfs 100 meter diep!

Je hebt de borden vast wel eens zien staan: blauw met zwarte golfjes. Deze borden geven aan dat je in een waterwingebied bent. Hier bevinden zich de putten waar het grondwater opgepompt wordt. Dit water komt bij jou uit de kraan.

Grondwaterbeschermingsgebied

In een waterwingebied mag niks anders worden gedaan dan kraanwater oppompen. Het grondwaterbeschermingsgebied is een groter gebied rondom de winningen. Hier gelden speciale regels ter bescherming van het grondwater. Regenwater dat in het grondwaterbeschermingsgebied gebied valt, zakt de bodem in, en stroomt binnen enkele jaren door naar de winputten. Als de grond verontreinigd is, stroomt het vuil met het regenwater mee naar de grondwaterbronnen. Daarom willen we in een grondwaterbeschermingsgebied zo min mogelijk vervuiling, om zo ons drinkwater te beschermen!

Wat kun je doen?

Kijk voordat je in de tuin of op straat aan de slag gaat of je in een grondwaterbeschermingsgebied woont. Dat gaat heel gemakkelijk, doe de postcodecheck op deze website. Bekijk de website van de provincie Gelderland voor de regels die gelden binnen het grondwaterbeschermingsgebied.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!