Wist je dat grondwater één van de belangrijkste bronnen is voor jouw drinkwater?

Op de plekken waar grondwater opgepompt wordt, staan putten van wel 50, 80 of zelfs 100 meter diep!

Je hebt de borden vast wel eens zien staan: blauw met de zwarte golfjes. Deze borden geven aan dat je in een waterwingebied bent. Hier bevinden zich de putten waar het water opgepompt wordt. Deze plekken zijn alleen gericht op het maken van kraanwater.

Grondwaterbeschermingsgebied

In een waterwingebied mogen alleen activiteiten plaatsvinden voor de kraanwaterproductie. In het meer omvangrijke grondwaterbeschermingsgebied kunnen ook andere activiteiten plaatsvinden. Er gelden echter wel speciale regels ter bescherming van het grondwater. Het grondwaterbeschermingsgebied is een groter gebied rondom de winningen. Regenwater dat in dit gebied valt, zakt de bodem in, en stroomt binnen enkele jaren door naar de winputten. Als de grond verontreinigd is, stroomt het vuil met het regenwater mee naar de grondwaterbronnen. Daarom willen we in een grondwaterbeschermingsgebied zorgen voor zo min mogelijk vervuiling: om ons drinkwater te beschermen!

Wat kun je doen?

Kijk voordat je buiten aan de slag gaat – in de tuin of op straat – of je in een grondwaterbeschermingsgebied woont. Maatregelen kunnen nodig zijn.

Doe daarom de postcodecheck! Zo weet je of je in een grondwaterbeschermingsgebied bent, en of je kunt helpen ons drinkwater de beschermen.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!