Weet je waar je een grondwater-beschermingsgebied aan kan herkennen?

Door middel van herkenbare borden in het landschap worden de grenzen van de grondwaterbeschermingsgebieden aangegeven. Je hebt de borden vast wel eens zien staan: blauw met de zwarte golfjes. Deze borden geven aan dat je in een grondwaterbeschermingsgebied bent.

Het grondwaterbeschermingsgebied is een groter gebied rondom een waterwingebied. Regenwater dat in dit gebied valt, zakt in de bodem en stroomt binnen enkele jaren door de bodem naar de winputten. Als er vervuiling in de grond zit, stroomt dat met het regenwater mee naar de grondwaterbronnen. Daarom willen we in een grondwaterbeschermingsgebied zorgen voor zo min mogelijk vervuiling: om ons drinkwater te beschermen!

Wat kun je doen?

Controleer voordat je buiten aan de slag gaat, in de tuin of op straat, of je in een grondwaterbeschermingsgebied woont. Dat gaat heel gemakkelijk, doe de postcode-check op deze website. Aanvullende maatregelen kunnen nodig zijn. Bekijk de website van de provincie Gelderland voor de regels die gelden binnen het grondwaterbeschermingsgebied.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreƫert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!