Weet je waar je een grondwater-beschermingsgebied aan kan herkennen?

Door middel van borden in de natuur en langs de weg kun je zien dat je in een grondwaterbeschermingsgebied bent. Je hebt de borden vast wel eens zien staan: blauw met zwarte golfjes.

Het grondwaterbeschermingsgebied is een gebied rondom een waterwingebied. Regenwater dat in dit gebied valt, zakt in de bodem en stroomt binnen enkele jaren door de bodem naar de winputten. Uit deze putten wordt ons drinkwater gehaald. Als er vervuiling in de grond zit, stroomt dat met het regenwater mee naar de grondwaterbronnen. Daarom willen we in een grondwaterbeschermingsgebied zorgen voor zo min mogelijk vervuiling, om zo ons drinkwater te beschermen!

Wat kun je doen?

Kijk voordat je in de tuin of op straat aan de slag gaat of je in een grondwaterbeschermingsgebied woont. Dat gaat heel gemakkelijk, doe de postcodecheck op deze website. Bekijk de website van de provincie Gelderland  voor de regels die gelden binnen het grondwaterbeschermingsgebied.

Woon jij in een grondwaterbeschermingsgebied?

Doe de postcodecheck en ontdek of jij in een grondwaterbeschermingsgebied woont, werkt of recreëert, en wat dit voor jou betekent. Help mee ons grondwater te beschermen!