Hendrik Havinga

Rivierwaterbouwkundige
Rheden

Hendrik Havinga woont in Rheden, dichtbij het grondwaterbeschermingsgebied Ellecom. Een mooie omgeving. Hendrik is gepensioneerd rivierwaterbouwkundige met een enorme staat van dienst bij Rijkswaterstaat en heeft ook internationale ervaring. ‘Opgegroeid’ aan de TU Delft en altijd veel interesse gehad in het gebruik van (rivier)water, waterproblematiek (waterstanden) en klimaatverandering. In het buitenland heeft hij regelmatig de ernstige gevolgen van vervuild (grond-) water op de volksgezondheid gezien.

Grondwater maakt een belangrijk deel uit van de waterkringloop. Hendrik gelooft in het zelf opvangen van water en het hergebruiken van water. Dat geldt niet alleen voor inwoners maar ook juist voor ondernemers (en ook voor de rijksoverheid). “Er kan zoveel meer met water!” zegt Hendrik, zoals “vang het water op in bestaande ondergrondse ruimten en zet het om in waterkracht.”

Hendrik geeft aan zelf bewust te zijn van zijn handelen en let op het beschermen van het grondwater. Hij ziet veel kansen om mensen beter te informeren onder andere door het geven van gastcolleges op scholen en in buurtcentra, het organiseren van rondleidingen bij de waterzuiveringen, en ook door de huidige bebording van meer informatie te voorzien.

Bekijk alle waterdragers